yogabymarlies-yoga-coaching-wellness-health-030
lijn

Ademwerk & Meditatie

ademwerk

Ademwerk

De meeste mensen ademen 12 a 16 keer per minuut, echter dat is twee keer zo veel als dat goed voor ons is. We gebruiken dan namelijk maar 30% van onze longcapaciteit. Onderzoek toont aan dat langzaam en diep ademen het hart en hersenen positief beïnvloed, waardoor we ons uiteindelijk beter voelen en langer leven. 40% van onze energie halen we namelijk uit correct ademen.

Indien we (te) snel inademen blijft de ademhaling oppervlakkig met alle gevolgen van dien, zoals een verstikkend gevoel. Zodra we diep en langzaam inademen stroomt de lucht diep de longen in waardoor er voldoende zuurstof in het bloed terechtkomt hetgeen van positieve invloed is op de verschillende orgaanfuncties. Diep en langzaam ademen brengt kalmte en ontspanning en bevordert het gevoel van welzijn.

Een Ademsessie werkt helend op lichamelijk, mentaal - emotioneel en spiritueel niveau.

Lichamelijk bewustzijn

Door tijdens een Ademsessie bewust, vol en verbonden te ademen, wordt er extra zuurstof en energie in lichaam gebracht waardoor het zelfhelende vermogen wordt geactiveerd.

Mentaal - emotioneel bewustzijn

Op dit niveau komen negatieve mentale overtuigingen en emotionele blokkades aan het licht. Datgene wat zich onbewust afspeelt, komt naar de oppervlakte. Denk hierbij aan oude, niet uitgedrukte emoties, negatieve overtuigingen en oude herinneringen uit het verleden welke opgeslagen zijn in het onderbewuste. Door deze oude pijnen alsnog te doorvoelen, kunnen ze vrijkomen en worden losgelaten. Het resultaat is helderheid van geest en emotionele balans.

Spiritueel Bewustzijn

Op dit niveau komen we in contact met onze ware kern. De verbinding met het hogere bewustzijn wordt hersteld. Dit betreft een diepe meditatieve staat waarin ingevingen en inzichten zich kunnen openbaren.

Ademwerk wordt vaak toegepast bij de volgende klachten:

 • Emotionele blokkades
 • Traumatische ervaringen
 • Onzekerheid en minderwaardigheidsgevoel
 • Stress
 • Angst
 • Zwaarmoedigheid en depressie
 • Relatieproblemen
 • Vermoeidheid, burnout, snel overprikkeld
 • ADHD en autisme

Meditatie

Ademwerk wordt vaak toegepast in combinatie met Meditatie. Bij Meditatie trainen we om aanwezig te zijn door telkens terug te komen bij de adem of iets anders waar de aandacht op wordt gericht. Meditatie kan gezien worden als een geestelijke en cognitieve oefening waarbij stilte wordt ervaren en het bewustzijn wordt verruimd.

Er zijn veel verschillende soorten Meditaties. De meest voorkomende zijn:

Objectgerichte Meditatie

Deze vorm van Meditatie bestaat uit het richten van de aandacht op één punt. Door te oefenen wordt ontdekt dat de aandacht niet meer zo snel wordt afgeleid door impulsen van buitenaf of van binnenuit.

Objectvrije Meditatie

Bij deze vorm van Meditatie verdwijnt het onderscheid tussen het waargenomene en de waarnemer. De meditatieve staat ontstaat vanzelf, wanneer de aandacht of focus geheel ontspant.

Transcendente Meditatie

Bij Transcendente Meditatie wordt de aandacht moeiteloos gericht op bijvoorbeeld een voorwerp of een klank, welke de geest als vanzelf naar binnen doet keren. Het naar binnen keren leidt uiteindelijk tot het overstijgen van zelfs de meest geringe gedachteactiviteit. Er is sprake van een zeer diepe ontspanning.

Mindfulness

Bij Mindfulness wordt de aandacht niet geconcentreerd op één punt, maar wordt de geest juist getraind om gewaar te zijn van alle veranderingen en ervaringen die plaatsvinden in lichaam en geest. Hiermee ontstaat de bewustwording van de veranderlijke aard van de werkelijkheid zonder hechting aan de gedachten of gevoelens die worden waargenomen.

Hersengolven

Hersengolven zijn kleine elektrische stroompjes welke op het hoofd gemeten kunnen worden. Hersengolven kunnen op 5 verschillende frequenties trillen:

Delta: 0-4 hertz

Delta-golven komen voornamelijk voor bij diepe, droomloze slaap. Deze frequentie bevordert diepe rust en Meditatie op diep niveau. Ook is hypnose in deze staat het meest actief.

Thèta: 4-8 hertz

Thèta-golven komen voornamelijk voor vlak voor het slapen gaan en wakker worden. Het is het gevoel zoals bij dagdromen. Dromen, inspiratie en creativiteit zijn verbonden aan deze golven. Bij meer ontspanning worden er meer thèta-golven geproduceerd.

Alpha: 8-14 hertz

Alfa-golven worden geproduceerd bij het maken van bijvoorbeeld muziek of bij het studeren. We voelen ons ontspannen en geconcentreerd.

Bèta-golven: 14-30 hertz

Bèta-golven zorgen voor een staat van alertheid en helderheid. Deze hersengolven zorgen ervoor dat het deel wat actief moet zijn in de hersenen ook daadwerkelijk actief is. Deze frequentie wordt vaak gemeten bij stress en spanning. Het is vooral belangrijk om de goede balans te vinden, waarbij verschillende frequenties aanwezig zijn. Dat zorgt ervoor dat de beta-golven optimaal tot hun recht komen, waardoor taken goed uitgevoerd kunnen worden. Door te bewegen (spieractiviteit) worden de beta-golven tot rust gebracht, echter door angst zullen deze golven juist toenemen.

Gamma: 30-100 hertz

Gamma-golven zijn als het ware hoge bèta-golven. Bij deze frequentie is er veel mentale activiteit en een hoge staat van bewustzijn. Er is sprake van waakzaamheid en heldere waarneming. Gamma hersengolven zorgen voor de aanmaak van nieuwe hersencellen in de frontale lobben en hippocampus, waardoor het intellectueel vermogen wordt vergroot.

Hoe hoger de frequentie des te meer de aandacht naar buiten is gericht. Hoe lager de frequentie des te meer de aandacht naar binnen is gericht. Bij een lage frequentie is de ontspanning dieper waardoor de activiteit van het immuunsysteem toeneemt en het lichaam zich kan herstellen.

De invloed van Meditatie op de hersengolven

Meditatie en verschillende ademhalingstechnieken brengen de verschillende hersengolven in balans. Dit betekent dat we zelf invloed kunnen uitoefenen op onze hersenprocessen. Er zijn namelijk verschillende hersencentra betrokken bij Meditatie:

 • Sulcus frontalis superior en de sulcus intraparietalis: voor het richten van de aandacht.
 • Dorsolaterale prefrontale cortex: registreert de aandacht.
 • Ventrolaterale prefrontale cortex: zorgt dat gedachten niet achter elke prikkel aangaan en remt de angst- en pijncentra.
 • Visuele cortex: verbindt de aandacht met bijvoorbeeld een beeld.

Wanneer we ons bewustzijn naar binnen keren tijdens Meditatie, worden de bèta-golven van het actieve, extern georiënteerde intellect gereduceerd. Zelfs het sluiten van de ogen en daarmee het afsluiten van de externe wereld is reeds voldoende om de hersengolven te doen veranderen. Het is zeerzeker aan te bevelen om te mediteren voor, tijdens of na een drukke werkdag of situaties die spanningen opleveren.

Tevens is gebleken dat Meditatie een positieve werking heeft bij klachten zoals:

 • Angststoornissen
 • Depressie
 • Stress
 • Onzekerheid
 • Chronische pijn
 • ADHD
 • Hoge bloeddruk
 • Hartproblemen
 • Slaapproblemen
 • Chronische pijn

 

Probeer de stilte niet te begrijpen. Je kunt de stilte alleen ervaren als het verstand zwijgt.

 

Ingrid (48)

“Marlies heeft mij heel goed geholpen met mindfulness, ademhalings- en meditatie oefeningen in de periode van mijn burn-out. Ik heb technieken geleerd die ik mijn hele leven zal gebruiken en ben haar dan ook heel erg dankbaar…!”

Ton (45)

"De meditatiesessie bij Marlies heeft mij veel nieuwe inzichten gebracht. Marlies heeft me heel goed begeleid en het meest waardevolle wat ik heb geleerd is dat ik mij volledig vrij kan maken van gedachten en gevoelens. Ik beoefen nu regelmatig de kunst van mediteren wat mij heel goed helpt om om te gaan met de dagelijkse druk en stress. Dankzij Marlies is het mij gelukt om dit zelf te doen; ze heeft mij echt in mijn kracht gezet!" 

Jurjen (52)

"Ik zit heel veel in mijn hoofd en ben snel afgeleid. Marlies heeft mij in een meditatiesessie geleerd mijn ademhaling beter onder controle te krijgen, bewuster aanwezig te zijn in mijn lichaam en te verbinden met mijn hart. Dit brengt meer rust. Bij innerlijke onrust is de meditatiesessie zeker aan te bevelen. Ik zou zeggen ga het zelf beleven. Marlies heeft een gave om je goed aan te voelen en passend advies te geven. Ze is geweldig!"

Tarieven:

Sessie Ademwerk & Meditatie
€ 80,-

60 minuten

€ 80,-