yogabymarlies-yoga-coaching-wellness-health-020
lijn

Cupping

foto28

Cupping is een oude behandeltechniek welke onder andere wordt toegepast in de Klassieke Chinese Geneeskunde om acupunctuurpunten te stimuleren of om grotere gebieden van het lichaam te behandelen. Cupping wordt vaak toegepast in combinatie met Massage en Acupunctuur, maar kan ook als een zelfstandige behandeling ingezet worden.

Cupping helpt zeer goed bij verschillende pijnklachten in het lichaam. Het wordt toegepast om de oppervlakkige lagen van het lichaam te behandelen of als voorbereiding om het lichaam te laten ontspannen en de bloedsomloop te stimuleren. Cuppen is vergelijkbaar met een massage met als groot verschil dat er bij een massage vaak duwende bewegingen worden gemaakt en bij cupping juist trekkende bewegingen. Cupping voelt aan als een sterke diepe weefselmassage en is niet pijnlijk. Cupping wordt meestal ervaren als ontspannend en verkwikkend.

Cupping kan worden toegepast op het hele lichaam dus ook op het gezicht voor bijvoorbeeld kaakspanning, sinusproblemen en hoofdpijn.

Hoe werkt cupping?

Bij Cupping wordt er gewerkt met siliconen of glazen cups waarbij na het plaatsen van de cups de huid vacuüm getrokken wordt.

Het vacuüm dat gecreëerd wordt door cupping verhoogt de bloedcirculatie, maakt spieren en bindweefsel los, laat “hitte” vrij en creëert een kalmerende, sederende werking op het zenuwstelsel. Cupping helpt om de dode of stagnerende bloedcellen, lymfevloeistoffen en toxines uit de diepere lagen weefsel naar het oppervlak te trekken.

Volgens de Klassieke Chinese Geneeskunde opent het cuppen de meridianen in het lichaam waardoor Qi (dynamische levensenergie) stroomt. Een vrije stroom van Qi is nodig om de functie van de weefsels en organen van het lichaam te ondersteunen. Wanneer die stroming wordt belemmerd en de Qi en het bloed stagneren, ontstaat er pijn en disfunctie. Cupping helpt de doorstroming van Qi en bloed te verbeteren, waardoor er een verbeterde functie en genezing mogelijk wordt.

Cupping werkt onder andere zeer goed bij:

 • Spierspanning en myofasciale pijnbestrijding
 • Pijnlijke rug, schouders, nek en ledematen
 • Zwellingen en vocht in ledematen
 • Verbeteren van de gezondheid van de longen
 • Hoofdpijn
 • Verkoudheid
 • Blessures
 • Cellulitis
 • Trage spijsvertering
 • Menstruatiekrampen
 • Maag- en darmklachten
 • Stress gerelateerde klachten

 

Wanneer iemand veel last heeft van spierknopen of verklevingen kunnen er na de behandeling met Cupping donkere circelvormige vlekken ontstaan. Deze trekken vanzelf weer weg binnen enkele dagen. De reactie en de signalen van de huid zijn erg belangrijk omdat ze weergeven waar er stagnatie is en waar er juist Qi leegte is in het lichaam. De roodheid op de huid geeft aan dat er beweging is geweest in de bloedsomloop onder en rond de cups. Niet alle behandelingen met Cupping zullen roodheid veroorzaken aangezien dit afhankelijk is van de klacht(en).

Na een behandeling met Cupping is het belangrijk om het lichaam warm te houden en vrij van wind en tocht. Tevens wordt geadviseerd om voldoende water te drinken en direct na de behandeling het nemen van een douche, bad of zwemmen te vermijden. Dit is aangezien de behandeling met Cupping de poriën en energiebanen opent en er voorkomen dient te worden dat er pathogenen het lichaam binnendringen.

 

José (34)

"Marlies heeft mij een complete behandeling gegeven met deep tissue massage, acupunctuur en cupping. De klachten die ik voordien had in mijn schouders, nek en onderrug zijn daarna volledig opgelost. Een prettige combinatiebehandeling welke ontzettend goed werkt en heel ontspannend is!"

Tarieven:

Behandeling Cupping
€ 85,-

60 minuten

€ 85,-
Behandeling Cupping
€ 65,-

45 minuten

€ 65,-
Behandeling Cupping
€ 45,-

30 minuten

€ 45,-