yogabymarlies-yoga-coaching-wellness-health-018yogabymarlies-yoga-coaching-wellness-health-018
lijn

Yoga, Meditatie & Mindfulness in het Onderwijs

yenm-in-het onderwijs-sidebar
yoga-by-marlies-ym-onderwijs

Leerlingen en leerkrachten in het onderwijs hebben tegenwoordig veel baat bij Yoga, Meditatie & Mindfulness in de klas. Kinderen groeien namelijk op met een overdosis aan prikkels om zich heen. De invloed van internet en de schermpjes zijn in de klas duidelijk merkbaar. Door deze overprikkeling kunnen de kinderen hoofdpijn krijgen en onrustig worden, hetgeen ten koste gaat van de concentratie en leerprestaties op school. Evenals de ‘mindset’ van onze prestatiegerichte maatschappij: hoeveel kinderen zien we niet worstelen met (toets)stress, onzekerheid, fysieke onrust en faalangst?

Het regelmatig inplannen van rust in het lichaam en het hoofd van de leerlingen en leerkrachten is van groot belang voor een fijne werk- en leersfeer op school.

In de Yoga, Meditatie & Mindfulness workshops in het onderwijs worden praktische technieken toegepast zodat de leerlingen en leerkrachten met verschillende oefeningen leren hoe ze meer mentale rust kunnen ervaren en aanwezige spanning los kunnen laten. Rust, verbeterde concentratie en een positieve sfeer zijn het resultaat.

Zo wordt er gewerkt aan de bewustwording van de kracht van de adem en hoe deze gebruikt en ingezet kan worden voor meer energie of juist een diepere ontspanning. Er wordt geleerd hoe om te gaan met onze aandacht. Met verschillende technieken wordt geoefend hoe de aandacht verlegd en verlengd kan worden en zien we het directe positieve resultaat hiervan terug.

Hoe sneller er wordt aangeleerd om niet te hoeven reageren op alle prikkels die er zijn (geluiden, bewegingen, gedachten, gevoelens) des te beter zijn de leerlingen in staat om de geest tot rust te brengen en te reageren vanuit een bewuste keuze. Een kalme geest leert veel makkelijker, onthoudt informatie beter en is in staat om te reageren vanuit de bewuste piloot i.p.v. de automatische of impulsieve piloot.

Ook dragen de workshops Yoga, Meditatie & Mindfulness bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen. De kinderen leren zonder oordeel te kijken naar hun ervaringen. Dit heeft positieve effecten op de concentratie, het leren, het omgaan met stress en spannende situaties (zoals schooltoetsen), sociale interacties met andere kinderen en de regulatie van de emoties en het gedrag. Op school spelen deze aspecten allemaal een grote rol. Daarom zijn de workshops Yoga, Meditatie & Mindfulness speciaal ontwikkeld voor het aanleren van deze vaardigheden in de eigen (leer)omgeving.

Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen.

 

Karlijn Borghouts - Coördinator Kindcentrum De Nieuwe Veste

"Marlies heeft voor onze school Yoga, Meditatie & Mindfulness workshops verzorgd voor groep 1 t/m 8. Voor elke groep werd gewerkt met aparte thema’s aangepast op de leeftijd en belevingswereld van de kinderen. Zowel voor ons als leerkrachten als voor de leerlingen waren de workshops erg inspirerend, leerzaam, ontspannend en heel praktisch. Vooral de positieve reacties van de hoogsensitieve kinderen waren erg mooi om te zien. Door de afwisselende activiteiten en interactie bleven de kinderen goed betrokken. Marlies is toegankelijk, past zich aan aan het moment en neemt de tijd voor ieder kind. Kortom een onvergetelijke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar!"