yogabymarlies-yoga-coaching-wellness-health-012
lijn

Heartfulness

Heartfulness-2021

Wellicht zijn alle draken in ons leven

Uiteindelijk wel prinsessen

Die in angst en beven

Er slechts naar haken

Ons eenmaal dapper en schoon te zien ontwaken

Wellicht is alles wat er aan verstrikking leeft

In diepste wezen wel niets anders

Dan iets wat onze Liefde nodig heeft

 

Waar we ons met Mindfulness richten op het “aanwezig” zijn met ons bewustzijn, zo richten we ons met Heartfulness op de benadering met open hart en mildheid voor datgene in ons leven wat zich aandient, ook als dit pijnlijk is.

Wanneer we inzien dat ons streven het onbeheersbare te willen beheersen alleen maar tegen ons werkt, kan er ruimte ontstaan voor een andere houding en kan Mindfulness zich verdiepen met compassie of mededogen, ofwel met Heartfulness.

Natuurlijk willen we allemaal een leven zonder tegenslag, een leven waarin alles loopt zoals we hadden gedroomd, vol met meevallers en successen. Helaas zit de wereld zo niet in elkaar. De 8 wereldwinden – plezier, lof, roem, winst, maar ook pijn, verdriet, schaamte en schuld – horen allemaal bij het leven. Het moment waarop jij beseft dat jouw leven helemaal niet zo op rolletjes loopt, zoals je had gehoopt, kan dan als een harde klap in je gezicht aanvoelen….

En nu…?

Op dat moment worden de alarmmechanismen van het lichaam geactiveerd en er ontstaat een stressreactie met haar 3 tactieken: vechten, vluchten of bevriezen. Deze natuurlijke reacties kunnen ons helpen om te overleven, echter maken ze ons niet gelukkig. Op het moment dat deze reacties jouw levensstijl worden, is er weinig ruimte voor liefde en worden er muren geplaatst in plaats van verbinding gezocht. Langzaam kom je dan op een pijnlijke eenzame plek terecht. Dit worden dan ook de 3 onheilzame beschermers van het kwetsbare hart genoemd. Gelukkig zijn er ook heilzame beschermers van het kwetsbare hart zoals: Liefdevolle vriendelijkheid, Compassie, Vreugde, Dankbaarheid, Optimisme, Gelijkmoedigheid en Vergeving. Deze heilzame beschermers van het kwetsbare hart zijn zeer belangrijke onderdelen van Heartfulness. Deze kun je vergelijken met zaadjes in je hart, die met voldoende aandacht kunnen uitgroeien tot prachtige bloemen, welke een groot geschenk kunnen zijn voor jezelf en de wereld om je heen.

Gelukkig hebben we altijd de keuze om minder leuke gebeurtenissen in ons leven aan te gaan in liefde, dankbaarheid, compassie en acceptatie in plaats van zorgen maken, angstig worden of boos worden. De informatie en liefde die voortkomt uit de kracht van het hart is dat wat de ziel in haar bewustzijnsontwikkeling en innerlijke groei voorruit helpt. Daarom wordt het hart ook wel de zetel van de ziel genoemd.

In een sessie gericht op Heartfulness werken we aan deze kwaliteiten van het hart en met verschillende meditaties, affirmaties en visualisaties leer je om te gaan met de situatie waarin je je momenteel bevindt. Door emoties toe te laten en de situatie te accepteren, is loslaten mogelijk waardoor je weer ruimte van Liefde kunt ervaren voor jezelf en het leven om jou heen. Alleen op deze manier kun je leren zorgdragen voor de pijn die je ervaart en thuiskomen bij jezelf en in jouw leven. Het aanbrengen van positieve veranderingen is dan een logisch gevolg...

Voorbeelden van situaties waarbij heartfulness sessies zeer goed helpen zijn: verlies / rouw, burnout, scheiding, omgaan met ziekte, omgaan met verandering, angst, woede en verdriet.

 

Als gevoelens vanuit het hart worden toegelaten, horen we de boodschappen van de ziel.

 

Eric (45)

"Na mijn scheiding heb ik lange tijd een gevoel van frustratie, woede en verdriet ervaren. Ik was in rouw en boos op wat mij was overkomen. Na meerdere sessies bij Marlies voel ik dat ik mijn plaats in ons 'gebroken' gezin opnieuw heb kunnen innemen als vader voor mijn kinderen en vriend voor mijn ex-vrouw. Met haar scherpe blik en invoelend vermogen heeft Marlies licht geschenen op de voor mij verborgen dynamiek binnen mijn familie en gezin. Marlies heeft mij geholpen door de sluiers heen te kijken en de situatie vanuit mijn hart te doorvoelen waardoor de relatie met mijzelf en mijn omgeving is verbeterd." 

Inge (30)

"Tijdens mijn burnout hebben de heartfulness sessies bij Marlies mij erg goed geholpen. Voornamelijk leerde ik de signalen van mijn lichaam te voelen en emotionele blokkades te herkennen. Er ontstond ruimte waardoor het voelde alsof de zware last op mijn schouders mij losliet. Dat is een bijzondere ervaring. Als emoties loslaten alleen niet lukt, werkt het goed om dit samen te doen. De manier waarop Marlies mij heeft begeleid gaf mij veel rust en vertrouwen waardoor het een stuk makkelijker werd." 

Tarieven:

Sessie Heartfulness
€ 80,-

60 minuten

€ 80,-