pols-en-tongdiagnostiek
lijn

Pols-,Tong- & Abdominale Diagnostiek

Binnen de Traditionele Klassieke Chinese Geneeskunde is de diagnostiek voorafgaand aan de behandeling erg belangrijk om te kunnen vaststellen of en waar er in het lichaam disbalans of verstoringen aanwezig zijn.

 

Polsdiagnose

De polsdiagnose is een methode om het energieniveau per orgaan te lokaliseren. Elke orgaan heeft namelijk een reflexpunt op de pols. Op een pols punt kunnen drie niveaus worden gevoeld: een oppervlakkige-, een midden- en een diepe pols.

Bij de polsdiagnose wordt op beide polsen op 3 locaties en 3 niveaus de pols gevoeld.

Door nauwkeurig de spanning, breedte, diepte, kracht, snelheid en ritme van de bloedstroom en hartslag te voelen, is het mogelijk om meer te ontdekken over de toestand van de energie en van het bloed, evenals de gezondheid van de organen.

Een gezonde pols weerspiegelt een duidelijk aanwezige hart qi en bloeddoorstroming. De polsslag moet regelmatig en ontspannen zijn. De polsslag op diep niveau en achterste positie moet duidelijk voelbaar zijn. Dit geeft namelijk aan dat de nierenergie gezond is.

 

Tongdiagnose

De tongdiagnose is traditionele en zeer effectieve methode die gebruikt wordt om gezondheidsklachten te diagnosticeren. Volgens de Traditionele Klassieke Chinese Geneeskunst is de tong het spiegelbeeld van het lichaam. De tong heeft namelijk vele relaties en verbindingen in het lichaam, zowel met de energiebanen (meridianen) als de inwendige organen.

Bij de tongdiagnose is te zien hoe de energie- en bloedtoestand van de client is. De tong wordt onderverdeeld in verschillende zones. Hierbij wordt voornamelijk gelet op:

  • De kleur van het tonglichaam
  • De vorm van het tonglichaam
  • Het beslag van de tong
  • De vochtigheid van de tong

Een gezonde tong is roze van kleur, medium dikte, geen scheuren, zweren, geen tandafdrukken en heeft een lichte witvochtig beslag. Een gezond persoon kan de tong vrij bewegen zonder stijfheid en afwijking.

 

Abdominale diagnose

Volgens de Traditionele Klassieke Chinese Geneeskunst ligt het energetisch zwaartepunt van de mens in de buik onder de navel (Dan Tian).

De abdominale (ofwel buik) diagnose is zeer geschikt voor het opsporen van verstoringen van verschillende organen zoals het hart, de milt, de galblaas, de lever, de nieren, de blaas, de maag en de darmen.

De disbalans in het lichaam is voelbaar in de vorm van drukpijnreflexen op de buik. Dit zijn reflexzones die verstoringen aangeven van de organen, het immuunsysteem, de hormonen of de suikerbalans.

Bij de buikdiagnose wordt gelet op:

  • Gevoeligheid van de buikzones
  • Kleurverschillen en veerkrachtigheid van de huid
  • Droogheid en temperatuur van de huid
  • Vloeistof geluiden
  • Verhardingen of pijnlijke plekken
  • Ademhaling en hartslag

Een gezonde buik laat een constante lage ademhaling zien, een optimale bloed- en energiecirculatie, de reflexzones zijn soepel, veerkrachtig en niet pijnlijk.