yogabymarlies-yoga-coaching-wellness-health-030
lijn

QìGõng

Ci cong

QìGõng is een Tai Chi-gerelateerde meditatieve bewegingskunst uit de Traditionele Klassieke Chinese Geneeskunde, met wortels in het Taoïsme en het Boeddhisme. QìGõng bestaat ruim 3000 jaar en wordt toegepast voor een duurzame gezondheid.

De basis van QìGõng is de opvatting dat de mens en het universum één organisch geheel vormen.

Qi (Chi)氣 betekent adem, energie, levenskracht en Gong (Kung) betekent met discipline beoefenen en cultiveren. Een harmonieuze stroom van Qi (levenskracht) in het menselijk lichaam maakt gezond. QìGõng kan dus gezien worden als oefeningen welke de levensenergie positief beïnvloeden.

Bij het beoefenen van QìGõng gaat het niet om de prestatie maar enkel om de ervaring. De oefeningen bestaan uit verschillende bewegingen, houdingen en ademhalingstechnieken. De oefeningen zijn eenvoudig te leren en werken diep door waarbij de essentie ligt in de zorgvuldige aandacht van het beoefenen. QìGõng geeft ontspanning en positieve energie tegelijk.

Van oudsher wordt QìGõng beoefend om ziektes te voorkomen en te behandelen. Centraal staat hierbij het verbeteren van de gezondheid, het vertragen van het verouderingsproces en het verlengen van het leven.

QìGõng oefeningen zijn meestal op zichzelf staande oefeningen waarbij de focus ligt op de ademhaling en het voelen en ervaren van de eigen Qi.

Bij het uitvoeren van QìGõng wordt vervuilde Qi losgelaten, gezonde Qi opgenomen, blokkades in de meridianen worden opgeheven en de verdeling van Qi in het lichaam wordt geoptimaliseerd. De oefeningen binnen QìGõng eisen volledige aandacht en bewustzijn. QìGõng wordt ook wel vergeleken met meditatie in beweging.

Bij gevorderden beoefenaars van QìGõng wordt de Qi op een krachtige manier door het gehele systeem ervaren slechts na enkele herhalingen van de bewegingen. De dynamische QìGõng oefeningen bevorderen de circulatie van Qi en dus een goede doorbloeding en een gezond lymfestelsel. Deze gezonde Qi kan worden gebruikt bij het verlichten van pijn of opheffen van blokkades.

Het herhaaldelijk bewegen en correct ademhalen dient ter bevordering van de doorstroming van Qi (levensenergie) in het lichaam. Omdat overal in het lichaam Qi aanwezig is, zorgt het beoefenen van QìGõng ervoor dat een gezonde energiebalans behouden wordt of hersteld indien er mentaal of lichamelijk disbalans aanwezig is.

 

De voordelen van QìGõng zijn onder andere:

  • Verlaagt stress.
  • Verbetert de emotionele staat.
  • Stimuleert de hersenen.
  • Stimuleert positieve energie.
  • Versterkt het immuunsysteem en verbetert de gezondheid.
  • Creëert mentale en fysieke ontspanning.
  • Brengt de emoties in balans.

 

In mijn QìGõng lessen breng ik ademhalingsoefeningen, ontspannende oefeningen vanuit Tai Chi, meridiaanstrekkingen en oefeningen ter verbetering van de werking van interne organen tot een harmonieus geheel. De lessen worden als diep ontspannend ervaren waarbij het gevoel regelmatig wordt omschreven als thuiskomen in het eigen lichaam.

Het beoefenen van QìGõng behoort tot mijn eigen ritueel voordat ik therapeutische behandelingen geef aan de cliënten in mijn praktijk. Immers de Qi van de therapeut moet goed stromen om een optimale behandeling te kunnen geven.

 

Een mens kan drie maanden zonder eten, drie dagen zonder water en drie minuten zonder zuurstof, maar geen seconde zonder Qi.

 

Tarieven:

Privéles QìGõng
€ 80,-

75 Minuten

€ 80,-

Groepslessen zijn op aanvraag