Voedingsleer & Kruidengeneeskunde
In de Traditionele Klassieke Chinese Geneeskunde wordt van oudsher veel aandacht besteed aan de energetische werking van voedingsmiddelen en de uitwerking daarvan op het lichaam en de geest.
Gezonde voeding is de basis van een goede gezondheid en draagt bij aan de genezing van disbalans in het lichaam. Voeding beïnvloedt het lichaam, de dagelijkse energie en de mentale gezondheid.
Ieder mens heeft een uniek energiesysteem en dus ook een uniek spijsverteringssysteem waardoor persoonlijk advies van belang is en daarom vaak deel uitmaakt van de behandelingen in mijn praktijk.
De Huang Di Nei Jing (Klassieke Medische teksten uit de Traditionele Klassieke Chinese Geneeskunde) besteedt ruime aandacht aan voeding met evenwicht tussen Yin en Yang. Daarbij is zelfs het klimaat van belang. Een hete, droge omgeving is een Yang klimaat. Dat vergt Yin-voedsel. Vaak zijn dit de vruchten, groenten en producten die lokaal groeien in landen met een warm en droog klimaat.
In ons koude en vochtige klimaat dient u deze Yinne voeding, vooral in de herfst en de winter met mate te eten. Bijvoorbeeld het eten van zuivelproducten creëert damp en slijm in het lichaam en wordt dan ook niet geadviseerd om dit te eten in een klimaat wat al vochtig is. De wintertijd (Yin) vraagt vooral om Yang-voedsel zoals warme stoofschotels en verwarmende kruiden.
Voeding als medicijn
In de Chinese voedingsleer wordt onder andere gekeken of uw lichaam de voedende stoffen uit uw eten goed verwerkt en kan opnemen. Er worden o.a. relaties gelegd tussen kleur en smaak van voedingsmiddelen. Ook wordt er rekening gehouden met de verwarmende en verkoelende werking van voedingsmiddelen. Door te zoeken naar de juiste balans in de dagelijkse voeding, voelen we ons fitter en behalen we de maximale energie die ons lichaam nodig heeft.
Chinese kruidengeneeskunde
Binnen de Traditionele Klassieke Chinese Geneeskunde wordt kruidengeneeskunde vaak toegepast naast behandelingen met acupunctuur. Waar acupunctuur de rivieren en stromen van het lichaam weer in evenwicht brengt, zorgt de kruidengeneeskunde dat het land vruchtbaar is en er goede gewassen kunnen groeien.
In de Chinese kruidengeneeskunde zijn de medicinale kruiden ingedeeld naar hun werking. Zo zijn er bijvoorbeeld kruiden die tonifiëren (voeden), de spijsvertering bevorderen, slijm oplossen of de bloedcirculatie verbeteren. Door de kruiden in bepaalde verhoudingen te combineren, zijn ze voor vele ziekten en aandoeningen inzetbaar.
Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen.