Zwangerschapsyoga
Van harte gefeliciteerd met uw zwangerschap! Een prachtige tijd waarbij u veel veranderingen in uw lichaam zult ervaren...
Zwangerschapsyoga helpt om met deze veranderingen om te gaan, de balans te behouden en pijnen te verlichten.
Bij het zwanger zijn horen helaas ook symptomen zoals vermoeidheid en de zwangerschapshormonen die soms overweldigend aanvoelen. Eén van die hormonen is ook verantwoordelijk voor de verweking van de banden rond de gewrichten. Om meer ruimte te creëren voor de baby en als voorbereiding op de bevalling is het beoefenen van Zwangerschapsyoga aan te bevelen. Niet alleen rond het bekken, maar in het hele lichaam zult u merken dat er meer ruimte ontstaat waardoor het lichaam soepeler aanvoelt.
De voordelen van Zwangerschapsyoga zijn onder andere:
- Versterking van de benen, bekken en rug hetgeen belangrijk is voor het dragen van de groeiende buik.
- Zwangerschapsyoga houdt het lichaam fit.
- Het houdt de spieren en gewrichten soepel, waardoor zwangerschapsklachten zoals bekkenproblemen en stijfheid worden voorkomen.
- Zwangerschapsyoga werkt zeer ontspannend voor lichaam en geest.
- Het is een belangrijk moment voor moeder en baby omdat er in de les met bepaalde oefeningen bewust contact wordt gemaakt met de baby in de buik.
- Er komen ademhalingstechnieken aan bod die toegepast kunnen worden bij de bevalling, welke helpen om door de weeën heen te ademen.
- Er komen oefeningen aan bod die helpen tegen zwangerschapskwaaltjes, zoals vochtophoping, gespannen spieren, rusteloze benen, kramp, rugpijn en bekkenpijn.
- Het vertrouwen in het lichaam wordt versterkt.
- Voor optimale ontspanning wordt elke les afgesloten met een diepe meditatie.
Tips bij Zwangerschapsyoga:
- Vermijd oefeningen waarbij buikspieren sterk aangespannen worden, intense draaiingen en omgekeerde houdingen.
- Houd in de eerste drie maanden van de zwangerschap twists niet te lang vast. Hiermee wordt de bloedtoevoer naar de baby in de verdrukking gebracht.
- Stretch nooit maximaal. Het zwangerschapshormoon relaxin maakt namelijk het bindweefsel zachter, waardoor onder andere de banden rondom de gewrichten losser en flexibeler worden. Grenzen verleggen is dan verleidelijk, echter daardoor bestaat de kans op het forceren van het bindweefsel wat de kans op bekkeninstabiliteit vergroot.
- Hervat yin yoga pas na het stoppen van het geven borstvoeding. Door hormonale veranderingen gaat het bindweefsel pas daarna weer ‘krimpen’. Yin yoga kan daarom na de bevalling een te grote belasting vormen voor het bindweefsel.
- Het is aan te bevelen om te starten met Zwangerschapsyoga tussen de 10de en 16de week van de zwangerschap.
Tarieven:
75 minuten
Groepslessen zijn op aanvraag